Förvaret prisad för bästa film i Stockholm-Mälardalen

Förvaret bästa filmFörvaret får Victor-priset för bästa film i Stockholm-Mälardalen 2015. Priset delades ut av Stockholms kulturborgarråd och Filmregionens ordförande Roger Mogert på Stockholm Filmfestival tisdag kväll.

Juryns motivering:
Victor-priset 2015 tilldelas en film som präglas av MOD, ett mod så väl i ämnesval och genomförande som hos de medverkande. Att skildra något som få vill se kräver en enorm styrka. Filmskaparna har öppnat dörren till en del av Sverige som inte många känner till.

Utan att någonsin vika från de människor de skildrar har de skapat en djupt mänsklig film som samtidigt är starkt politisk och som visar på att film kan vara så mycket mer. Den kan driva debatt och vara med och förändra ett samhälle.

Juryn gratulerar RåFILM med producenten Anna Weitz samt regissörerna Anna Persson och Shaon Chakraborty för filmen Förvaret.

Anna Weitz, som producerat filmen:

– Tack för att ni valt att sätta ljuset på en film och en plats som förkroppsligar den pågående kriminaliseringen av människor på flykt och på väg mot ett tryggare liv. I vår absoluta närhet, här i Stockholm-Mälardalen, fängslas människor som inte begått något brott och kan hållas inlåsta i upp till ett år för att med tvång skickas tillbaka till de platser de lämnat.

– Med filmen vill vi ge publiken insyn och möjlighet att själva ta ställning. Förvaren är inget naturligt, utan en konstruktion som går att ändra på om den politiska viljan finns.

Förvaret är en samproduktion med SVT Dokumentär. Filmen är finansierad med produktionsstöd av Svenska Filminstitutet/Cecilia Lidin, Konstnärsnämnden, Filmbasen/Film Stockholm, Svenska Kyrkans Kulturstipendium, Kulturbryggan och Stiftelsen Längmanska Kulturfonden.

Filmen distribueras av Folkets Bio och har fått stöd av STHLM Debut – ett samarbete mellan Filmregion Stockholm-Mälardalen, Film Stockholm/Filmbasen och Stockholms Internationella Filmfestival med fokus på långfilmsdebuterande regissörer och producenter i regionen. Stockholms läns landsting är huvudfinansiär av STHLM Debut.

Om Victor
Filmpriset Victor är instiftat av Filmregion Stockholm-Mälardalen och branschföreningen Filmallians Stockholm-Mälardalen (FAS) med stöd av Stockholm Business Region Development. Juryn består av styrelsen för FAS.

Tidigare pristagare
Patrick Ryborn (Fladenfilm) för Himlen är oskyldigt blå (2011), Fredrik Heinig och Mattias Nohrborg (B-reel) för dokumentären Palme (2012), Lena Rehnberg (StellaNova Film) för Monica Z (2013) samt Martina Stöhr Torell och Karin Fahlén (Chamdin & Stöhr Film) för Stockholm Stories (2014).

Priset är uppkallat efter den legendariske regissören Victor Sjöström. Statyetten är designad av konstnären Annica Johansson, baserad i Filmstaden i Solna, där också Victor Sjöström var verksam.