Svenska Filmakademin ger Kurt Linders stipendium till Shaon Chakraborty, Anna Persson & Anna Weitz

PRESSRELEASE

Svenska Filmakademin har beslutat att tilldela 2015 års Kurt Linders minnesfondsstipendium till personerna bakom Förvaret – en brännande aktuell film idag, men vars värde kommer att förbli stort, också den dag när världen har blivit en bättre plats.

Filmkonsten är så bra på att berätta fantasifulla historier att många glömmer dess första uppdrag: att dokumentera. Ofta är den verklighet filmen avbildar i all sin härlighet tillrättalagd, rentav förljugen. Ibland är den obevekligt sann. I sällsynta fall kan en film både vara uppfordrande aktuell och formmässigt fascinerande. En sådan film är Förvaret.

2015 års Kurt Linderstipendiater är:

Anna Persson, regissör;

Shaona Chakraborty, regissör;

Anna Weitz, producent.

 

Stipendiet som är på 20 000 kronor har sedan 1969 delats ut till personer under 35 år som gjort framstående insatser på filmens område. Bland de tidigare pristagarna märks bl.a. Roy Anderson, Lukas Moodysson, Stellan Skarsgård och Stina Ekblad.

Svenska Filmakademien samlar sedan mer än 70 år framstående representanter för alla yrken som har med film att göra. Förutom regissörer, skådespelare och producenter finns bland akademiens ca 150 ledamöter manusförfattare, fotografer, forskare och kritiker.