En hälsning från Sami i dokumentären Förvaret

Sami som är en av huvudpersonerna i dokumentärfilmen Förvaret skickade en hälsning inför filmens premiär:

 

Hej allihopa.

Mitt namn är Sami Hsini. Jag önskar verkligen att jag kunde vara med er och titta på filmen nu, men eftersom jag inte kan så tänkte jag skriva istället.

Många av er kommer säkert undra om vem jag är och vill veta mer om mig och ni kanske tror att producenten har missat den delen om mig men nej det har hon inte gjord utan att det var mitt krav för att vara med i filmen. Jag ville inte att något skulle handla om mig – för att jag klarar mig alltid bra – utan att det skulle handla om alla stackars underbara människor jag har stött på under mina 5 månader i förvaret. Jag ville helt enkelt vara bara en röst för alla människor som önskade att dom kunde bra svenska så att dom kan utrycka sig och berätta om vad dom känner.

Sen ville jag också så klart att du min kära svenska vän ska veta vad människor går genom för att dom vill ha ett liv som du lever nu. Ett liv där det regnar vatten, inte bomber som är tillverkade i Sverige. Ett liv där man jobbar 8 timmar, inte 12-14 timmar varje dag för 2-3 tusen kr per månad. Ett liv där man behandlas som en original, inte som en kopia. Vi föddes ju nakna på samma sätt så ingen är bättre än en annan bara för att man är född på en specifik plats på jordklotet.

Om jag lyckas öppna någons ögon så har jag lyckats med mitt mål. Jag kräver inte av er att ni ska ut och göra nåt åt saken – vilket vore jättebra – jag kräver bara att ni ska förstå att världen ser mest ut som Bangladesh och Somalia och inte som Stockholm och London. Så när någon individ vill se till att ha ett bättre liv för att person tycker att man är värd lite mänskliga rättigheter så är det helt plötsligt olagligt för att det tjänar inte makthavarna. Jag hoppas att jag har fått er att förstå att dom som sitter på förvaren är precis som ni som sitter i publiken just nu.

Mvh Sami