DN: Förvaret är årets bästa svenska dokumentärfilm

DN:s kritiker har röstat fram årets bästa svenska dokumentärfilm, och Förvaret är vinnaren!

 

”Årets bästa svenska dokumentär är en hjärtslitande, stillsam film om låsta dörrar, krossade drömmar och en kamp för mänsklig värdighet. Med ”Förvaret” öppnar Anna Persson och Shaon Chakraborty dörrar till de slutna rum där asylsökande väntar på en enkel biljett ut ur Sverige. Utan att hårdvinkla, agitera eller bedriva privat flyktingpolitik berättar filmen om människor som är inlåsta, trots att deras enda ”brott” är att söka en fristad i ett fredligt land. Samtidigt berättar filmen om de människor som har nyckelknipporna, men som ändå vill behandla de ”förvarstagna” som medmänniskor, som vill se dem i ögonen och kanske ibland göra ett vackert kvällsfika.

Där finns Aina från Tjetjenien, runt femtio, men åldrad till en gumma med svullna fötter, trasiga tänder och ett svagt hjärta. ”Om vi bara fick resten, som vi får mat”, suckar hon uppgivet när hon träffar sönerna och försöker hålla hoppet om uppehållstillstånd vid liv. Där finns också Sami. Han är betydligt yngre och starkare och försöker hålla modet uppe genom att härja om institutionens lunchrutiner och, godmodigt, käfta med personalen om varför bara vissa (läs: den rika västvärlden) har rätt att resa och leva var de vill.

”’Förvaret’ anklagar ingen, men ifrågasätter förstås tyst, med välgörande respekt och värdighet, den rådande lagstiftningen i fråga. Det är en tung, men nödvändig film som angår oss alla, oavsett nationalitetsstämpeln i passet”, skrev Helena Lindblad i DN”.

Läs mer: Här är årets bästa svenska dokumentärer